Elderberry

Greepjes op een (oud) meubel

Hoe maak je greepjes los van een antiek meubel? Er zijn meerdere manieren voor, maar ook meerdere situaties.  

Ik ga je dus vertellen hoe ik greepjes los maak, dit kan natuurlijk iemand anders op een andere manier doen. Soms moet dit met iets meer kracht, soms iets minder. 

Op de foto hiernaast zie je de prachtige grepen van een antiek theekastje. Deze zaten aan de onderkant met schroeven vast, die je makkelijk kon los schroeven. Fluitje van een cent bij deze! 

Maar het gaat niet altijd zo makkelijk. Het kan zijn dat je schroefjes verroest zijn of gewoon echt niet los komen. Ik zal je meenemen in verschillende situaties. 

Buikkastje met de prachtigste grepen

Een goed voorbeeld bij een meubel met greepjes vind ik een buikkastje. Naast dat het prachtige greepjes zijn hebben ze soms wel moeite met het loskomen van de lades.
Voordat je begint met het losmaken van de greepjes moet je kijken of het schroefjes of spijkers zijn. Soms lijken de spijkertjes namelijk net schroefjes omdat ze een groefje in de kop hebben. Je kunt dan proberen om ze eerst met een schroevendraaier los te maken maar je zult merken dat ze niet omhoog komen en weinig tegendruk geven. 

Zijn het spijkertjes? Probeer met een heel dunne schroevendraaier of een spatel of je tussen het greepje en het hout kunt komen. Doe wel voorzichtig want je wilt het hout eigenlijk niet beschadigen. 
Ben je er onder met je gereedschap? Wrik het greepje dan iets omhoog, zo zal je zien dat je spijkertje omhoog komt. Als dit is gelukt kan je het spijkertje met een tang eruit trekken. 
Dit proces gaat niet altijd even makkelijk maar werkt bijna altijd.

Buikkastje in bayberry
Bijzet kastje in Chestler

Ben je een schroefje tegen gekomen? Ik maak deze eigenlijk nooit los met een elektrische schroefmachine. Je hebt dan te weinig controle (vind ik zelf) want soms gaat het net allemaal iets te snel.

Ik pak een schroevendraaier die goed op het schroefje past en voel eerst even hoe vast het schroefje zit. Soms draai je hem er zo uit, dat voelt altijd als een geluksmomentje, maar ook dit gaat niet altijd even makkelijk.

Gaat het schroefje niet los? 
Ga met je schroevendraaier in het groefje van de schroef en sla een aantal keer hard op de schroevendraaier. Dit kan ervoor zorgen dat de druk van het schroefje af gaat.
Soms moet je ook gewoon met veel kracht het schroefje los proberen te schroeven. 
Soms zorg ik er ook wel voor dat ik een beetje ruimte krijg. Dus het schroefje een klein beetje er uit te schroeven met de schroevendraaier en daarna met de tang bij de kop het schroefje het laatste stukje eruit draaien. 

Heb je vragen?

Je mag mij altijd al je vragen stellen. Het makkelijkste is via een prive berichtje op instagram maar de mail lees ik ook altijd. info@rebruck.nl

 Heb je een andere vraag of wil je een blog over een ander onderwerp zien? Laat het mij weten. 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *