IKEA kast schilderen met Fusion mineral paint

Ik krijg de laatste tijd steeds vaker de vraag of je ook IKEA kasten kunt Rebruck’n.
En ik heb goed nieuws voor je, dit kan zeker! Ik zal je een paar handige tips & tricks vertellen.

Ik denk dat bijna iedereen de kasten van de IKEA vrij snel herkent. Er zijn verschillende soorten kasten bij de IKEA te verkrijgen. Zo heb je kasten van hout, maar ook gladde kasten. Dat gladde is eigenlijk een soort van folie. Geen hout, maar een soort plastic laagje, dat klinkt lastig, maar valt best mee.

Het jammere aan deze kasten is dat ze bijna altijd wit zijn, hier kunnen we gelukkig verrandering in brengen. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik houd wel van een kleurtje. Dit hoeft natuurlijk niet meteen vel roze of blauw te zijn, maar Fusion heeft ook mooie rustige kleuren, voor ieder wat wils. Je kunt alle kleuren hier vinden, of bestel een kleurenkaart of waaier. Heb je de 9 nieuwe kleuren van Fusion al eens gezien? Klik hier!

Ikea kast restylen

Ellen van @wonenop133 ging al aan de slag met de kleur Damask. Te zien op de foto hierboven.
Volg je haar al op insta?

En dan nu verder voor waar je hier kwam, IKEA kasten restylen!

Vaak lees ik op het internet blogs over dat je helemaal geen voorbereiding nodig hebt bij het schilderen van meubels, en eigenlijk wordt ik hier af en toe een beetje verdrietig van.
Je hebt eigenlijk altijd een minimale voorbereiding nodig. Al is het alleen het ontvetten, dit moet eigenlijk altijd en bij elk meubel of item dat je wilt schilderen.

Ikea kasten zijn wel weer net even anders in deze voorbereiding dan een oude houten kast. Zo zou ik een IKEA kast, bijvoorbeeld Hemnes of Kallax, niet met een schuurmachine schuren. Je moet namelijk niet door het ‘plastic’ laagje heen schuren.

Dit stappenplan is gebaseerd op het gebruik van Fusion mineral paint. Elke andere verf kan een andere voorbereiding nodig hebben.

Boodschappenlijstje:

– Een emmer lauw water, een doekje & ontvetter
Sanding pads
Ultra grip
– Kwast, bijvoorbeeld de Brushkeeper
Verf

Maar we beginnen gewoon met ons stappenplan!

 • Start met alle losse delen die je niet wilt schilderen eraf te halen. Denk aan kastknoppen oid. 
 • Ontvet alle onderdelen die je wilt gaan schilderen. Ik raad de TSP ontvetter van Fusion.
 • Met een schuurpapiertje of sandingpads met een hoge korrel, 220 +, begin je de kast voorzichtig op te schuren.
  (Let op! Je hoeft de kast niet helemaal door te schuren, maar de glans moet er even een beetje af)
 • Stof de kast goed af en zorg dat er geen stof meer achterblijft. Doe dit niet met een natte doek, maar een droge.
 • Voor de zekerheid zou ik zelf een primer gebruiken. Zo ben je er zeker van dat de verf goed blijft zitten, ook als je er perongelijk tegenaan stoot.
  Even goed laten drogen.
 • Als de kast goed opgedroogd is kan je nog een klein beetje de oneffenheden heeeeeel licht opschuren. Is de kast mooi egaal? Dan is dit niet nodig. 
  Doe je het wel? Zorg ervoor dat je de kast weer helemaal stof vrij maakt voordat je begint aan het volgende deel?
 • En dan! het leukste gedeelte, verven!
  Soms is een meubel na 1 keer schilderen al klaar, maar zelf vind ik 2x schilderen mooier. Dat geeft het meest dekkende effect.

  Ik verf eigenlijk alle meubels met een kwast, zorg er goed voor dat je mooi in banen werkt en niet teveel verf op je kwast doet. Zo zorg je ervoor dat je geen strepen ziet. 

  De verf van Fusion is het minst kwetsbaar als je het goed de tijd geeft om uit te harden. Dit is ongeveer 28 dagen. Daarna kan je het meubel weer gebruiken en heb je weer een heerlijk nieuw meubel!

  Je kunt aan het einde ook nog een transfer toevoegen, dit geeft een heel leuk effect!

Ik ben erg benieuwd naar het meubel dat jij wil gaan Rebruck’n. Je mag mij natuurlijk ook altijd om advies vragen, dit kan door een DM op instagram te sturen, of een mailtje.

Wil je nou helemaal niet zelf aan de slag, maar dit laten doen? Ook dat is zeker mogelijk! Stuur mij even een mailtje en ik zal reageren met de mogelijkheden!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *